Meetdiensten grootverbruik

Alle bedrijven die een elektriciteitsaansluiting hebben van meer dan 3×80 Ampère, worden volgens de Nederlandse wetgeving gezien als grootverbruikaansluiting. Hierdoor vallen ze onder een andere wetgeving en zijn deze bedrijven verplicht om een meetverantwoordelijke aan te stellen om de energie meetgegevens te verzamelen(meten), analyseren, valideren en door te leveren aan de netbeheerder.

Erkend meetverantwoordelijke

De meetdiensten die door een meetverantwoordelijke worden uitgevoerd, mogen niet door ieder willekeurig bedrijf worden opgepakt. Hiervoor moet een meetbedrijf deze specialiteit toegekend krijgen van Tennet, de netbeheerder in Nederland. Als een meetbedrijf deze bevoegdheid heeft verkregen, mag deze diensten uitvoeren als Erkend Meetverantwoordelijke. De eisen om erkend meetverantwoordelijke te worden en te blijven zijn streng men moet zich strikt houden aan de regelgeving die is opgesteld door de toezichthouder van de energiemarkt, Autoriteit van Consument en Markt (ACM).

Meetbedrijf kiezen

Ieder bedrijf is geheel vrij om een eigen meetverantwoordelijke toe te wijzen voor de monitoring van gas, water en licht. In het verleden vielen deze meetdiensten nog onder het netbeheer, maar tegenwoordig is het mogelijk om een privaat meetbedrijf verantwoordelijk te maken voor het meten, beheren en doorleveren van de meetgegevens van het energie- en gasverbruik. Een meetbedrijf staat dus los van een energieleverancier en beheert en controleert onafhankelijk de meetdata.

Kijk ook eens op Energie Startmenus voor meer informatie.