Rotterdam

Rotterdam is een grote havenstad in Nederland, gelegen in de provincie Zuid-Holland. De stad ligt vlak aan de Nieuwe Maas, één van de rivieren uit de delta die wordt gevormd door de Rijn en de Maas. De naam Rotterdam is ook een verwijzing naar een dam in de rivier de Rotte, die in verbinding stond met de Oude Rijn.

Geschiedenis

In de 13e eeuw heeft Rotterdam stadsrechten verkregen. Door de gunstige ligging ten opzichte van zowel de zee, rivieren en het binnenland groeide de stad al snel uit tot een belangrijk centrum van de Nederlandse economie. In de daarop volgende eeuwen wist Rotterdam zich te manifesteren als één van de grootste havensteden van de wereld, met een bloeiende en welvarende economie tot gevolg.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is vrijwel het gehele centrum van Rotterdam ernstig beschadigd tijdens bombardementen. Er is dan ook bijna geen sprake meer van een historisch centrum, aangezien veel gebouwen en panden zijn verwoest en nieuwbouw hiervoor in de plaats is gekomen. De haven van Rotterdam blijft tot de dag van vandaag een belangrijke spil in de Nederlandse maar ook internationale handelswereld.

Amsterdam

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. Daarnaast is het op basis van het inwonersaantal in 2019 (>860.000 inwoners) de grootste gemeente van Nederland. De stad ligt in de provincie Noord-Holland aan het IJ en de monding van de rivier de Amstel.

Geschiedenis

In de 13e eeuw kreeg Amsterdam haar huidige naam door de ligging aan de Amstel. Met de komst van de stadsrechten én de Gouden Eeuw groeide de stad uit tot één van de belangrijkste handelssteden in de wereld. Na deze periode werd bijvoorbeeld de unieke grachtengordel aangelegd, wat jaarlijks nog veel toeristen trekt.

Actueel

Naast het feit dat er veel belangrijke ondernemingen gevestigd zijn in de stad, blijft deze ook een trekpleister voor toeristen van over de hele wereld. Met name de Dam, de Kalverstraat en musea als het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis zorgen voor een toestroom van bezoekers.

Lees verder:

Amsterdam

Amsterdam

Italië

Italië is een Republiek in Zuid-Europa, grenzend aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Met ruim 60 miljoen inwoners behoort het tot de grootste landen van West-Europa. Het landschap bestaat vooral uit heuvelgebieden en ruim 20% van het land bestaat uit bossen. De hoofdstad van Italië is de historische en culturele stad Rome.

Buitenom het landschap en de inwoners staat Italië ook internationaal bekend om haar cuisine en kenmerkende gerechten. Zo is de Italiaanse Pasta een heus begrip in grote delen van de wereld, maar ook gerechten als lasagna, spaghetti en schepijs behoren tot het culturele erfgoed van het Zuid-Europese land.

Lees meer:

Italië

Italië

Eten