Rotterdam

Rotterdam is een grote havenstad in Nederland, gelegen in de provincie Zuid-Holland. De stad ligt vlak aan de Nieuwe Maas, één van de rivieren uit de delta die wordt gevormd door de Rijn en de Maas. De naam Rotterdam is ook een verwijzing naar een dam in de rivier de Rotte, die in verbinding stond met de Oude Rijn.

Geschiedenis

In de 13e eeuw heeft Rotterdam stadsrechten verkregen. Door de gunstige ligging ten opzichte van zowel de zee, rivieren en het binnenland groeide de stad al snel uit tot een belangrijk centrum van de Nederlandse economie. In de daarop volgende eeuwen wist Rotterdam zich te manifesteren als één van de grootste havensteden van de wereld, met een bloeiende en welvarende economie tot gevolg.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is vrijwel het gehele centrum van Rotterdam ernstig beschadigd tijdens bombardementen. Er is dan ook bijna geen sprake meer van een historisch centrum, aangezien veel gebouwen en panden zijn verwoest en nieuwbouw hiervoor in de plaats is gekomen. De haven van Rotterdam blijft tot de dag van vandaag een belangrijke spil in de Nederlandse maar ook internationale handelswereld.